Skip to content Skip to footer

AMNESTY INTERNATIONAL MAGYARORSZÁG
ATLASZ SPORTEGYESÜLET
BUDAPEST PRIDE
HÁTTÉR TÁRSASÁG
LABRISZ LESZBIKUS EGYESÜLET
MAGYAR ASZEXUÁLIS KÖZÖSSÉG
MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG
MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG
noÁr MOZGALOM
ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY 
PRIZMA KÖZÖSSÉG
SZIMPOZION EGYESÜLET
SZIVÁRVÁNYCSALÁDOKÉRT ALAPÍTVÁNY
TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT (TASZ) 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2022. április 15.

Jogsértőek voltak a bírságok, lehet érvénytelen népszavazásra buzdítani

Fontos sikert értek el a Nemzeti Választási Bizottság határozatát a Kúrián megtámadó civilek, ami nemcsak számukra, hanem a népszavazáson érvénytelenül szavazó 1,7 millió ember számára is győzelem.

A Kúria különböző tanácsai öt ügyből háromban úgy döntöttek, jogsértőek voltak a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatai, illetve az általa kiszabott bírságok, amelyekkel összesen 9 millió forintra büntette a demokratikus jogaikkal élő, érvénytelen népszavazásra buzdító civileket.

A civil szervezetek hétfőn azért fordultak a Kúriához, mert szerintük az NVB jogsértő módon bírságolta meg őket, ugyanis nincs olyan jogszabály Magyarországon, amely tiltaná az érvénytelen népszavazási kampányok folytatását. Ez abszurd is lenne, hiszen, ha teljesen jogszerű és legitim egy népszavazáson érvénytelenül szavazni, akkor az erre buzdító kampány sem lehet jogszerűtlen és büntetendő. Az NVB tételes törvényi felhatalmazást nélkülöző, téves és a szólásszabadságot szükségtelenül korlátozó döntései a civil szervezeteket a véleményük miatt büntették meg, amit nehéz nem nyíltan a kormányt támogató döntésnek tartani.

Az összesen öt ügyből háromban a Kúria megállapította, hogy a civil szervezetek nem követtek el jogsértést, teljesen legitim és jogszerű volt a kampányuk. A Kúria kimondta, hogy az NVB állításával ellentétben a civilek az alkotmányos jogaikkal élve a közéleti véleményük kifejezéseként buzdítottak az érvénytelen szavazat leadására.

A maradék két ügyben egy másik kúriai tanács azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság kérelmét, és helybenhagyta az NVB által kiszabott 3 millió forintos bírságot, illetve bírság kiszabása nélkül szintén érdemi vizsgálat nélkül utasította el az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság beadványát. Mindkét szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul. A megbírságolt szervezetek szolidárisak egymással, ezért a közösen fizetik ki a bírságot és tovább folytatják a munkát annak eltörlésére.

A civilek biztosak benne, hogy az igazságtalan bírság el fog bukni, de azt a NAV rövid időn belül be fogja szedni. A szexuális és nemi kisebbségek jogvédelme érdekében végzett munkájuk folytatása érdekében ezért közösségi adománygyűjtést indítanak az ervenytelenul.hu oldalon.

Fontos siker ez, mert megerősítette, hogy a kampánytevékenység a közéleti véleménynyilvánítás szabadságának része, amelyet az NVB jogsértő módon korlátozott. Még fontosabb azonban az az üzenet, hogy bárki szabadon mondhatja el a véleményét, és buzdíthat érvénytelen szavazatra.

Az április 3-i népszavazáson a kormány álláspontját nem támogatta a választók 58%-a, az emberek a rekordszámú érvénytelen szavazatukkal és távolmaradásukkal fejezték ki, hogy nem kérnek a kormány homofób és transzfób kampányából. A következő lépés is legalább ennyire egyértelmű: a tavaly júniusban elfogadott propagandatörvényt haladéktalanul vissza kell vonni. A civilek folytatni fogják a munkájukat egy szabad és mindenki számára biztonságos Magyarországért.