Skip to content Skip to footer

A projekt leírása

Mutasd!

A projekt hatása

Mutasd!

Sajtómegjelenések

Mutasd!

A projekt leírása

A pandémia tavaszi hulláma alatt mindenkit, aki tehette, otthonmaradásra szólítottak fel. Emiatt azonban sokan elveszítették munkahelyeiket, kereseti lehetőségeiket, így veszélybe sodorva a család megélhetését. A helyzet még tragikusabb volt a budapesti  Hős utca két épületében, ahol halmozottan hátrányos helyzetű családok élnek, akiknek az egyszeri meleg étkezés a járványhelyzet előtt is kérdéses volt. A problémáról a Kontúr Egyesülettől értesültünk, akik 2011 óta vannak jelen a környéken, hozzájuk pedig Bagdi Tímeán keresztül jutottunk el, aki az Oltalom Karitatív Egyesület munkatársa. Az utcában található lakásokat a komfort nélküliség és a kis alapterület jellemzi, amelyek összezsúfolva helyezkednek el, a lakások többsége egy szoba-konyhás, ahol 5-6, de akár 8 gyermekes családok is laknak. A járványhelyzet azon szakaszában, amikor az iskolák bezártak, az itt lakó gyerekek napi étkezése – amit korábban az iskolákban biztosítottak – nem volt megoldott. Úgy döntöttünk, hogy ez nem mehet így tovább. Lendvai Zoli séf, Szabó Győző színművész és a noÁr csapata összefogott, és a noÁr koordinátorának, Tóth-Kása Ottiliának a segítségével megszervezték a Toxikomák konyhát.

Önkéntes séfünk bérelt egy konyhát, ahol napi 100-120 adag étel készült. Az üzemelés 2020. április 27-én kezdődött, reggel 7:00-tól 15:00-ig, heti 5 napon át, 5 héten keresztül. Ez idő alatt 2743 adag étel került kiosztásra. A Toxikomák konyha nevű Facebook csoportban meghirdettük az ötletünket, majd a séf által összeállított heti menüt. Adományozókat és önkénteseket toboroztunk: voltak, akik megvették a következő napra szükséges nyersanyagokat az ebédhez, mások pénzbeli adománnyal segítették munkánkat. A jelentkező önkéntesek (szállítók) egy előre elkészített beosztás szerint vállalták a fuvart a Hős utcába. 11:30-12:00 között kész volt az aznapi menü, a szállítók a konyha előtt várták, hogy az adagok bekerüljenek a speciális szállító dobozokba, amit rendszerint két kocsival lehetett kivinni a Hős utcába (indulás 12:00-12:30). A noÁr és a Kontúr Egyesület önkéntesei közösen osztották az ételt lakásról lakásra, hogy mindenkinek jusson és senki se maradhasson meleg ebéd nélkül. 1-1,5 óra alatt osztották ki az adagokat. Délután a szállító dobozokat visszavitték a konyhára.

Ugyanaznap délután 17:00-tól 17:30-ig a konyha előtti találkozóhelyre hozták az adományozók a másnapi ebédhez szükséges nyersanyagokat. Ha a tárgyi adományokból nem jött minden össze, ami kellett, a pénzadományokból a séf megvásárolta másnap reggel a hiányzó tételeket.

Az első pillanattól kezdve környezetbarát csomagolást (papírdobozokat, papírpoharakat, stb.) vásároltunk, ezzel is érzékeltetve a fogyasztókkal, hogy a szegénység, a rászorultság nem lehet akadálya annak, hogy környezettudatosan éljünk, viselkedjünk, gondolkodjunk. Ez azért is volt számunkra fontos, mivel a noÁr egyik fontos ügye a klíma- és ökológiai védelem, amiből most a Hős utca lakóinak is tudtunk mutatni egy apró szeletet.

A projekt hatása

A projekt hatása több szinten is érzékelhető a mai napig:

  • A megsegítettek egy része bekapcsolódott a munkába, lehetőséget keresve a kapcsolatok ápolására, egymás bátorítására, ösztönzésére, hogy ők is tenni tudjanak magukért. Így például rendbe tették az udvarukat, amennyire lehetséges volt, és a lomok és törmelékek között közös programot csináltak a gyerekekkel az önkéntesek számára az utolsó napon.
  • A Kontúr Egyesület önkéntesei sokat segítettek a mi önkénteseinknek, hogy megismerhessék a Hős utcában lakó embereket, gyerekeket és az ő mentalitásukat, életkörülményeiket. Érzékenyítő leírásokat készítettek, amelyek elolvasása és elfogadása volt a “belépő” az önkénteskedéshez és ételosztáshoz. Emellett a Kontúr Egyesület számára is fontos, hogy már sokkal többen látják és értékelik a munkájukat.
  • Az önkéntesek is érzékenyebbé váltak, hiszen többségük elképzelni sem tudta, hogy Budapest szívében van egy olyan hely, ahol az emberek ilyen tragikus körülmények között élnek. Megdöbbentő és kijózanító élmény volt számukra, hogy az ott lakó gyerekek közül sokan nem jártak még bent a városban, így nem láttak még metrót, vagy soha nem utaztak villamoson sem. Az ilyen személyes kapcsolódás és tapasztalatszerzés segíti a későbbi (újbóli) segítségnyújtást és az előítéletek lebontását. 
  • A noÁr csapata a továbbiakban igyekszik minden hónapban valamilyen módon programot vagy más segítséget biztosítani a Hős utcai gyerekek számára. Így júniusban Ceglédre vittük őket egy egynapos lovastáborba, júliusban ottalvós, kétnapos lovastáborba mentünk a gyerekekkel (a Wesley iskola tanáraival kiegészülve, ahová a legtöbb Hős utcai gyerek jár), augusztusban pedig ötnapos táborozást szerveztük Szokolyán. Itt rengeteg izgalmas programban volt részünk, így például a Kék Pont Alapítvány segítségével, a Fortély Sátor felajánlásával az Oltalom Sportegyesület fairplay focija valósulhatott meg. De példaként említhető még a Panda csapat hangeffekt játéka, Duda Éva koreográfus táncos workshopja és a Superar közös zenélése is. Az ilyen élményalapú pedagógiában és felzárkóztatásban látjuk ezeknek a gyerekeknek a jövőjét.
  • Szeptemberben az iskolakezdéshez is segítséget nyújtottunk a tanszerek és más eszközök beszerzésében, októberben pedig egy 8 gyermekes családnak vettünk emeletes ágyakat az új, immár Hős utcán kívüli otthonukba.


A projekthez nélkülözhetetlen volt a Kontúr Egyesület terepismerete és az a bizalom, amit sikerült kiépíteniük a helyiekkel. Fontos volt a nyitottságuk, hogy segítettek minket a projekt során. A noÁr koordinátora, Tóth-Kása Ottília és önkénteseink rendkívül sokat dolgoztak, és elképesztő profin álltak a szervezéshez. Szabó Győző és Molnár Áron színművészek ismertsége és Lendvai Zoltán séf fantasztikus főztje pedig a projekt hatásfokán tudtak emelni. Igazi csapatmunka volt, ami a legrosszabb helyzetben segített a leginkább rászorulókon.