Skip to content Skip to footer

,,Megvan, mikor érezted magad igazán MAGYARNAK?˝

Az utóbbi években a magyar identitás témája és a magyarság fogalma erősen pártpolitikai színtérre került. Szerintünk magyarnak lenni, magyarnak érezni magunkat nem jobb és bal oldal kérdése. Te mitől érzed magad igazán magyarnak? Számunkra ez értéket és összetartozást jelent és fontosnak tartjuk, hogy ezt mindenki szabadon, pártpolitikától függetlenül felvállalhassa és büszke lehessen rá.

Az ügy leírása

Mutasd!

Ébresztő! - Podcastjeink a témában

Mutasd!

Forrásaink

Mutasd!

Az ügy leírása

Mit jelent magyarnak lenni? Kolnai Kovács Gergely, a noÁr szóvivője az, aki először megpendítette a húrt, hogy foglalkozzunk a nemzeti identitásunk kérdésével. A noÁron belül először komolyabban október 23-a kapcsán merült fel a téma, a kokárda viseléséhez kötődően, majd a témában elmerülve és kutatva, végül március 15-ére megszületett a Magyar című számunk. Azért vált a magyarság témája az ügyünkké, mert a pártpolitika eszközként kezdte el használni hagyományainkat, nemzeti ünnepeinket, a mi egyetemes kultúránkat. Közös ügyünk, hogy megőrizzük a szavaink, fogalmaink jelentését és nemzeti értékeinket azért, hogy szabadon érezhessük magunkat a magyar társadalom részének. 

Farkas Izsákkal együtt dolgozni egy óriási élmény volt, hiszen nemcsak a zenei alap létrehozásával vette ki a részét az ügyből, hanem magának a magyarság kérdésének árnyalásában is hihetetlenül nagy szerepe volt. Kultúránk egyik alapja a népzenénk, aminek ő kétségkívül nagy szakértője és elképesztően jól egészítették ki egymást Freddie S.-sel, a zenei alap megírásánál. 

Ébresztő! – Podcastjeink a témában

Csepeli György: "Ez adja a magyarság lényegét – hogy a semmibe be lehet álmodni bármit, amit akarsz"

Visszaszerezhetőek a nemzeti szimbólumaink a pártpolitikától? Többek között az is kiderül, hogy miért tartozik a civil társadalom felelősséggel, mi fontosabb a turulmadárnál és kik is azok a "mágnesemberek". Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítójának beszélgetőpartnere Csepeli György, szociálpszichológus, szociológus, az MTA doktora, az ELTE és a Miskolci Egyetem professzor emeritusza.

Kampós András: "A szabadság nem olyan, hogy ha nekem több jut, akkor másnak biztos, hogy kevesebb"

Kampós András, történelem szakos tanár segítségével tekintünk végig az 1848-as szabadságharc kontextusán és következményein. Vajon mit érdemes magunkévá tenni és továbbvinni a reformkor mentalitásából, mi az, ami a gondolkodásunkban ebből gyökeredzik. Kicsit mítosz-rombolunk, az első adásban említett Hitel is előkerül, illetve az, hogy hogyan lehetne jobban tanítani ma az iskolákban – és nem csak a forradalmat. A beszélgetést Kolnai Kovács Gergely, a noÁr Mozgalom szóvivője vezeti.

Farkas Izsák: "A hegedű az egy eszköz, amivel kifejezem önmagam"

Sodró Eliza, a noÁr mozgalom szóvivője beszélget Farkas Izsák hegedűművésszel, aki az új szám alkotótársa is egyben. A 'Magyar'-ról is lesz szó, meg persze improvizációról, népdalokról, zeneoktatásról. A podcastból az is kiderül, miért fontos annyira a játék, mit lehet megtanulni egy gyerekeknek adott koncertből, és miért nem kell feltétlenül kőbevésni, hogy az előadóművész mit játszik egy koncerten.

Tudás Hatalom

Forrásaink

Zanza TV: Az 1848-as forradalom MagyarországonBővebben

Dr. Csepeli György I Új Hitel I TEDxDanubia – Bővebben

Ajánló:

Lányi Piroska – A rézmetsző háza

Deák Ágnes – Kossuth Lajos és a 19. század koreszméi – Bővebben

Nemzeti reneszánsz – Bővebben

Tökéletlen történelem – 1848-as szabadságharc és forradalom 23 percben – Bővebben

Puzsér Róbert – Ravaszdi érzékenység – Bővebben